Westerse en Chinese geneesmethoden

Het internationale TCM-congres zal dit jaar worden gehouden in Den Haag. Met de komst van het grote TCM-congres naar Nederl, hoopt de organisatie om een breder draagvlak te creëren voor traditionele Chinese geneeskunde (Engels: Traditional Chinese Medicine) in Nederl en ere West-Europese len.

Deze website heeft niet alleen een informatieve functie, maar we hopen dat er door deze website kennis kan worden uitgewisseld zodat traditionele Chinese geneesmethoden een grotere bekendheid en breder draagvlak krijgt.

Wij roepen u op om blogs in te sturen en te reageren op bestae blogs, zodat er een interactief medium kan ontstaan.

Verschil tussen Westerse en Chinese geneesmethoden

Het is een belangrijk onderwerp het het TCM-congres. Door het congres dit jaar in een Europese stad wordt gehouden, wordt de toenadering gezocht tussen China en Westerse normen en waarden.

Natuurlijk komen verschillen tussen beide vormen van geneeskunde dan ter sprake. Verschillen zijn goed, want verschillen kunnen een spiegel vormen voor elke cultuur. Door het kennen van de verschillen kunnen we bovendien veel leren over de manieren waarop Chinese geneeskunde kan worden geïntroduceerd in Europese len.

De beste manier om de Chinese geneeskunde te introduceren in Europese len, is door de kracht van de Chinese geneeskunde te benadrukken. Hiervoor moeten we beide culturen analyseren.

Westerse geneesmethoden

De Europese geneeskunde, en deze komt sterk overeen met de bredere westerse geneeskunde, draait sterk om de medicijnindustrie. Voor een Chinees is het ondenkbaar dat er een pil wordt genomen bij de kleinste pijntjes of klachten. Europese en westerse len verschillen onderling hierin, maar hebben als overeenkomstig kenmerk dat er snel en regelmatig naar pillen en medicijnen wordt gegrepen.

De Verenigde Staten is hierin een extreem voorbeeld. Het medicijngebruik in de Verenigde Staten is aanzienlijk hoger dan welk Europees l dan ook. Voor elk ongemak heeft een Amerikaan een chemisch medicijn in huis. Deze worden dan ook gretig genomen en gelikt. Daar waar een Europeaan (zoals een nuchtere Nederler) eerst denk “Ik ziek het wel uit”, of “ik kijk het nog even aan”, of “ik ga vanavond wel op tijd naar bed”, heeft een Amerikaan al een rits medicijnen ingenomen.

Wat zowel in de Verenigde Staten als in Europa van toepassing is, is dat veel oude van dagen een medicijnkast heeft die steeds groter wordt. Ze beginnen met medicijnen tegen een lichamelijke klacht of ziekte. Vervolgens krijgen ze meer pijntjes en ongemakken, waarvoor ze meer medicijnen krijgen. Van de medicijnen die ze slikken, krijgen ze nare bijwerkingen. Voor deze bijwerkingen krijgen ze ook weer nieuwe medicijnen. Deze nieuwe medicijnen geven op hun beurt ook nare bijwerkingen, waardoor hun medicijnen arsenaal nog verder wordt uitgebreid. Uiteindelijk hebben ze medicijnen tegen de bijwerkingen van bijwerkingen van bijwerkingen van ere medicijnen. Dan slikken ze al een groot aantal pillen per dag, soms zelfs tientallen.

Chinese geneeskunde

Voor een Chinees is dit ondenkbaar. Daar waar Westerse len erg rusten om chemische oplossingen, zoals medicijnen, rusten Chinezen juist meer op natuurlijke oplossingen en homeopathische oplossingen. Hierbij moet je denken aan kruiden en geneeskrachtige planten en bloemen, maar ook aan traditionele methoden waar geen chemisch middel aan te pas komt. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur.Unibet

Wat erg raar is wanneer deze twee vormen van geneeskunde worden geanalyseerd en met elkaar worden vergeleken, is dat de ene sterk hangt aan chemische oplossing en de er sterk aan natuurlijke oplossingen.

Onderlinge beïnvloeding, zoals kruisbestuiving of het beste overnemen van de ere traditie, lijkt uit te blijven. Chinezen slikken wel degelijk chemische medicijnen, maar een wijd gebruik lijkt nog steeds uit te blijven. Daarvoor in de plaats blijven de Chinezen sterk vertrouwen op hun traditionele geneeskunde. In westerse len zijn oosterse geneeskundige oplossingen zeker aanwezig, maar de Europeaan lijkt toch meer vertrouwen te hebben in hun eigen medicijnen.

 

About the Author